Muutaman työntekijän firmassa kannattaa laskea palkat käsin, vai mitä?
Yrittäjän keskimääräinen työviikko on 47,5 tuntia. Se ei riipu siitä, onko hän yksinyrittäjä vai onko hänellä yksi työntekijä. Yrittäjän keskiansio vuonna 2007 oli 40 132 euroa. Jos yrittäjä pitää kuukauden kesäloman, hänen keskituntiansiokseen tulee hieman yli 20 euroa.
Yrittäjän palveluksessa olevan työntekijän keskimääräinen työviikko on 40,5 tuntia. Suomalaisen palkansaajan keskiansio vuonna 2007 oli 29 163 euroa. Työntekijällä on vuodessa 30 lomapäivää, joten hänen keskituntiansiokseen tulee reilut 16 euroa. Yrittäjälle työntekijä maksaa noin 1,5 kertaa palkkasumman verran, kun lisätään työnantajan sivukulut, lomat ja eläkkeet.
Yhden tai muutaman työntekijän firmaan ei kannata hankkia minkäänlaista henkilöstöhallinnon järjestelmää. Työntekijä täyttää yrittäjän itsensä tekemään excel-taulukkoon kuukausittain tekemänsä työtunnit ja lähettää sen yrittäjälle sähköpostilla.
Työtuntien keräämistä varten tekemäänsä excel-taulukon laskentakaavoihin, yritysilmeen mukaiseen ulkoasuun ja muuhun tuunaukseen yrittäjä on käyttänyt pari tuntia. Palkanlaskentaa varten tekemäänsä excel-taulukkoon hän on käyttänyt yhden työpäivän.
Jokainen työntekijä käyttää joka kuukausi varttitunnin excel-taulukon muokkaukseen. Päivämäärät ja viikonpäivät täytyy leikata ja liimata oikeille kohdilleen ja kirjata työtunnit. Muokattava kopio työtunneista jää työntekijän oman tietokoneen kovalevylle.
Sen jälkeen yrittäjä tarkistaa työtunnit, tallentaa muokattavan kopion tuntilapusta oman tietokoneensa kovalevylle ja naputtelee työntekijän työtunnit palkanlaskennan exceliin. Excel paiskaa näytölle ennakonpidätyksen, työnantajan eläkemaksun ja sosiaaliturvamaksun summat.
Juuri kun yrittäjä on laskenut työntekijöiden palkat valmiiksi, kilahtaa yhden työntekijän eiku-excel hänen sähköpostiinsa. Yhdessä he sitten selvittelevät korjailtua työajanseurantalomaketta varttitunnin. Työntekijä oli leikannut ja liimannut viikonpäivät väärin ja yrittäjä olisi joutunut maksamaan perusteettomia viikonloppulisiä, joita hän olisi joutunut vähentämään käsityönä seuraavasta palkasta.
Ennen kuin työntekijän palkka lopulta on hänen pankkitilillään, yrittäjä on tulostanut jokaisen työntekijän palkkalaskelmasta kaksi kopiota, joista toisen hän antaa työntekijälle ja toisen arkistoi mappiinsa.
Tunnollinen yrittäjä laskee palkkansa samoilla rutiineilla myös itselleen, mutta tuntilappuja hän ei täytä.
Palkanlaskennan rutiineihin yrittäjä käyttää joka kuukausi vähintään tunnin.
Rutiineihin käytetty työaika ja kustannukset vuodessa:
-
”Kehitystyö” 9 tuntia, á 20 euroa = 180 euroa
-
Työntekijän työaikakirjaukset 0,25 x 12 = 3 tuntia, á 16 x 1,5 euroa = 72 euroa
-
Yrittäjän palkanlaskenta 1 x 12 = 12 tuntia, á 20 euroa = 240 euroa
-
Virheiden korjaus ja hienosäätö 0,5 x 12 = 6 tuntia, keskiarvo 22 euroa = 132 euroa
Yhteensä yhden työntekijän firman työaika- ja palkanlaskentarutiinien kustannukset vuodessa ovat yli 600 euroa. Vastaavat rutiinit voi hoitaa esimerkiksi Tuntinetin verkkosovelluksella minuuteissa ilman kaksinkertaista työtä. Tuntinetin kustannukset vuodessa yhden työntekijän firmalle ovat noin 100 euroa.
Tartu tarjoukseen. Ota 500 euroa helppoa rahaa, tee vähemmän töitä ja anna sovelluksen hoitaa ikävät rutiinit puolestasi. Lue esimerkki Paulista, joka tahkoaa firmalleen 20 000 euroa lisää tulosta.