Teknologiateollisuus ry:n toiminta jakautui kahteen yhdistykseen – tavoitteena lisätä sopimista työpaikoilla?
Työnantajaliitto Teknologiateollisuus ry ilmoitti keväällä siirtävänsä työehtosopimusneuvottelut uudelle Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle, jolta toistaiseksi puuttuu yleissitovuuden edellyttämä jäsenmäärä. Mikäli Teknologiateollisuuden jäsenyritykset kokevat uuteen yhdistykseen liittymisen aiheuttavan vain lisää paperityötä, jää saavutettu jäsenmäärä alle yleissitovuuden rajamäärän. Teknologiateollisuus ry:n mukaan toteutettu toimintamallin muutos tarjoaa yrityksille lisää sopimisen vaihtoehtoja, kun toisaalta toimenpiteen voi tulkita yksipuoliseksi ja helpoksi yleissitovuuden puruksi.
Työehdoista voidaan vastaisuudessa sopia entiseen tapaan valtakunnallisilla työehtosopimuksilla niiden yritysten kohdalla, jotka liittyvät uuteen Teknologiateollisuuden työnantajat ry:hyn. Muut yritykset voivat neuvotella omat sopimuksensa paikallisesti ilman mahdollisuutta poiketa lain vähimmäisvaatimuksista.
Jatkossa Teknologiateollisuuden työnantajat ry neuvottelee työehtosopimukset viidelle päätoimialalle, jotka ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, tietotekniikan palveluala sekä suunnittelu ja konsultointi. Tämänhetkiset neuvottelut uusista työehtosopimuksista ovat edelleen kesken, mutta tavoitteena on saada ne päätökseen vielä marraskuun puolella. Vanhojen sopimusten voimassaoloaika päättyy kuun lopussa ja kello käy.
Yleissitovuuden ensimmäinen edellytys on valtakunnallisuus, eli sopimus ei saa olla alueellisesti rajattu. Toinen edellytys on, että sopimus on voimassa asianomaisella alalla. Kolmas edellytys on työehtosopimuksen edustavana pidettävyys eli se, että kaikista asianomaisen alan työntekijöistä noin 50% työskentelee sellaisten työnantajien palveluksessa, jotka ovat lain mukaan sidottuja kyseiseen työehtosopimukseen. Neuvottelujen tuloksena syntyvien mahdollisten uusien sopimusten yleissitovuus riippuu näin ollen siitä, kuinka suuri osa alan yrityksistä liittyy uuteen työnantajayhdistykseen ja kuinka suuri osa alan henkilöstöstä on niiden palveluksissa. Lisäksi työehtosopimuksiin voi olla kirjattu mahdollisuus sopia erikseen mainituista asioista paikallisesti.
Uuteen Teknologiateollisuuden työnantajat ry työnantajayhdistykseen oli marraskuuhun 2021 mennessä liittynyt 837 yritystä, jotka työllistivät 148 150 henkilöä. Teknologiateollisuuden yrityksiä on kaiken kaikkiaan 1 600 ja niissä työskentelee yhteensä noin 320 000 henkilöä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että yleissitovuutta ei välttämättä saada aikaan. Tällöin sopimuksesta tulee normaalisitova eli se sitoo vain niitä osapuolia, jotka sen ovat allekirjoittaneet.
Työntekijän näkökulmasta eroa yleissitovan ja normaalisitovan sopimuksen välillä ei ole, jos työnantaja on työsopimuksen toimialalla sopimusosapuolena olevan työnantajaliiton jäsen. Jos työnantaja puolestaan on jättäytynyt uuden perustetun sopimusosapuolena olevan työnantajaliiton ulkopuolelle, velvoitetta normaalisitovan työehtosopimuksen noudattamiselle ei synny, vaan työehdoista sovitaan paikallisesti. 16.12.2019 julkistetun TEM:n tutkimuksen mukaan normaali- ja yleissitovien työehtosopimusten piirissä oli vuosina 2017/2018 yksityisen sektorin palkansaajista noin 84 % ja kaikista palkansaajista 89 %. Vuonna 2014 työehtosopimusten piirissä oli 92 % kaikista palkansaajista ja 84 % yksityissektorin palkansaajista.
Muissa liitoissa nähtyä
Metsäteollisuus aloitti paikallisen sopimisen lokakuussa 2020, kun se irtaantui näyttävästi nykyisestä TES-järjestelmästä ja ilmoitti siirtyvänsä voimassaolevien sopimusten päätyttyä yrityskohtaisiin ja paikallisiin sopimuksiin. Rakennusteollisuudessa paikallista sopimista on tehty jo jonkin aikaa ja samaa on todennäköisesti odotettavissa muuallakin.
Automaattinen palkanlaskenta Tuntinetissä
Mikä onkaan työmarkkinaturbulenssin vaikutus Tuntinetin automatisoituun palkanlaskentaan? Ei mikään. Tuntinetin verkkopalvelussa TES-asetukset hallinnoitavissa joustavasti niin paikallisille kuin yleis- tai normaalisitovillekin työehtosopimuksille.