Perhevapaan uudistus
Työsopimus- ja vuosilomalakiin on tullut muutoksia 1.8.2022 alkaen perhevapaauudistuksen tultua voimaan (HE 129/2021).
Uudistuksen tavoitteena on, että perhevapaat ja hoitovastuu jakautuvat perheissä tasaisesti molempien vanhempien kesken, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä vahvistuvat sekä sukupuolten väliset palkkaerot pienenevät.
Muutos koskee perheitä, joissa lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Muutos koskee myös niitä adoptioperheitä, joihin lapsi adoptoitiin 31.7.2022 tai sen jälkeen.
Mitä muutos tuo mukanaan?
- Äitiyspäiväraha muuttuu raskausvapaaksi, jonka pituus on enintään 40 arkipäivää. Raskausvapaa alkaa yleensä 30 arkipäivää ennen laskettua syntymäaikaa.
- Isyysvapaa poistuu kokonaan.
- Vanhempainvapaa jaetaan molemmille lapsen huoltajille tasan, joten molemmat vanhemmat voivat pitää vapaata 160 arkipäivää. Vanhempainvapaan voi aloittaa heti lapsen syntymän jälkeen.
- Yksinhuoltajalla on oikeus pitää yksin koko vanhempainvapaa eli yhteensä 320 arkipäivää. Halutessaan yksinhuoltaja voi kuitenkin luovuttaa 126 päivää jollekin toiselle henkilölle.
- Monikkoperheille uudistus tuo oikeuden 84 lisäpäivään yhtä useampaa lasta kohden eli kaksosten vanhemmat saavat 84 lisäpäivää, kolmosten 168 jne. Huoltajat voivat jakaa lisäpäivät keskenään haluamallaan tavalla.
- Töissä voi olla myös osa-aikaisesti ja hakea samalle ajalle vanhempainrahan osittaisena.
Työsopimuslain ja vuosilomalain muutokset
Työsopimuslaissa edellytetään, että työntekijä pitää vanhempainvapaansa enintään neljässä jaksossa, jotka ovat vähintään 12 arkipäivän pituisia. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia keskenään raskausvapaan alkamisen myöhentämisestä.
Raskaus- ja vanhempainvapaasta on ilmoitettava työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan aiottua alkua. Jos vapaan kesto on enintään 12 arkipäivää, on ilmoitus tehtävä viimeistään kuukautta ennen vapaan alkua.
Vuosilomaa kertyy raskaus- ja vanhempainvapaalta yhtä synnytyskertaa tai adoptiota kohden enintään 160 arkipäivän ajalta. Myös toisen huoltajan osalta vuosilomaa kertyy 160 päivältä, silloin mikäli vanhempainvapaaoikeutta on kumpikin enimmäismäärän pitänyt.