Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Kokonaisvaltaista työvuorosuunnittelua

Työterveyslaitoksen lehdistötiedote ”Työvuorosuunnittelu yhdistää toiminnan, työntekijät, sopimukset ja hyvinvoinnin” painottaa työvuorosuunnittelun tärkeyttä.

Työvuorosuunnittelu hoitoalalla. Ergonomiaa, autonomiaa, hyvinvointia -opas tarkastelee työvuorosunnittelua monelta eri taholta. Toimivalla työvuorosuunnittelulla on tutkimusten mukaan suuri merkitys työntekijöiden hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Työvuorosuunnittelu on oikein tehtynä erinomainen tapa vähentää stressiä, työväsymystä ja työn riskejä:

Ergonomisen työvuorosuunnittelun päämääränä on työntekijän hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja terveyden tukeminen niin työssä kuin vapaa-aikana. Työaikaergonomialla tuetaan palautumista työpäivän ja työjakson jälkeen, sekä annetaan mahdollisuus riittävään vapaa-aikaan ja elpymiseen. Tutkimusten perusteella turvallisin työvuoron pituus on 6–9 tuntia. Pitkien työjaksojen aikana voi syntyä kasautuvaa kuormitusta, joten toistuvia pitkiä työvuorojaksoja tulisi välttää, samoin peräkkäisiä hankalia työvuoroja.

Periaate on hyvä: työn oikeaoppisella jaksottamisella pyritään parantamaan työntekijöiden hyvinvointia ja näin ollen myös työn tulosta ja asiakastyytyväisyyttä. Mutta miten tämäntapainen työvuorosuunnittelu on käytännössä mahdollista?

Työvuorosuunnittelu ja työajanseuranta/tuntiseuranta/tuntikirjaus tulee automatisoida. Nykyisessä työelämässä kenelläkään ei ole aikaa eikä hermoja paperilappujen pyörittämiseen tai työntekijöiden perään soittelemiseen. Kun vuoropäällikön on mahdollista nähdä napin painalluksena kulloinenkin miehitystilanne ja työntekijöiden lomat, sairaspoissaolot sekä työvuorotoiveet, sijaisten saaminen ja vuorojen oikein jakaminen helpottuu huomattavasti. Työntekijöiden hyvinvointi on pitkälti kiinni tehokkaasta ja kokonaisvaltaisesta työajan organisoimisesta.