Nyt on hyvä aika tehdä yrityksen talouden puolivuotiskatsaus
Vuoden puolivälin jälkeen on erinomainen aika tehdä talouden puolivuotiskatsaus. Tällöin on hyvä tarkastella, miten hyvin yritys on alkuvuoden tavoitteista suoriutunut ja tehdä tarvittavat korjaukset, jotta loppuvuosi sujuisi suunnitelmien mukaisesti. Tässä on muutamia tärkeimpiä tarkistuspisteitä ja toimenpiteitä, joita voit hyödyntää.
1. Taloudellisten tulosten analysointi
Alkuvuoden taloudellisten tulosten analysointi antaa selkeän kuvan yrityksen nykytilanteesta. Tarkastele erityisesti seuraavia osa-alueita:
- Liikevaihto ja myynti : Ovatko myyntitulot linjassa asetettujen tavoitteiden kanssa? Mitkä tuotteet tai palvelut ovat myyneet parhaiten ja mitkä heikoimmin?
- Kustannukset : Onko kustannusrakenne pysynyt suunnitellun mukaisena? Ovatko tietyt kustannukset ylittäneet budjetoidut määrät, ja miksi näin on käynyt?
- Kassavirta : Kassavirran hallinta on kriittistä erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Onko kassavirta ollut riittävää kattamaan kaikki juoksevat kulut? Mitä loppuvuosi tämän tarkastelun valossa näyttäisi?
2. Budjetin tarkistaminen
Puolivuotiskatsaus on hyvä hetki päivittää budjettia vastaamaan nykytilannetta. Jos alkuvuosi on ollut ennakoitua heikompi tai parempi, budjettiin voi olla tarpeen tehdä muutoksia.
Tärkeimpiä huomioitavia seikkoja ovat:
- Tulojen ja menojen ennusteet : Tee realistisia ennusteita loppuvuodelle alkuvuoden toteutuneiden lukujen pohjalta.
- Investoinnit : Onko tarvetta tehdä uusia investointeja tai muuttaa aiempia investointisuunnitelmia?
3. Strategisten tavoitteiden päivittäminen
Alkuvuoden suoritusten perusteella voi olla tarpeen päivittää myös yrityksen strategisia tavoitteita. Esimerkiksi, jos myynti on jäänyt tavoitteista, kannattaa pohtia uusia markkinointistrategioita tai myynnin tehostamistoimenpiteitä. Samalla voi arvioida, mitä tämä yrityksen työvoiman kannalta tarkoittaa ja onko resursseja käytössä riittävästi.
4. Verosuunnittelu
Puolivuotiskatsauksen yhteydessä voi olla hyödyllistä tarkastella myös verosuunnittelua. Onko tarvetta tehdä ennakoivia toimenpiteitä verotuksen optimoimiseksi loppuvuodelle? Tämä voi sisältää esimerkiksi investointien ajoituksen ja muidenkin verosuunnittelutoimien tarkistamista.
5. Raportointi ja kommunikointi
Puolivuotiskatsauksen tulokset on hyvä kommunikoida kaikille sidosryhmille, kuten johtoryhmälle, omistajille ja tarvittaessa myös työntekijöille. Selkeä ja avoin raportointi auttaa varmistamaan, että kaikki ovat tietoisia yrityksen nykytilanteesta ja tulevista suunnitelmista.
Hyvästä taloushallinto-ohjelmistosta on apua, kun tehdään raportteja ja seurataan budjetin toteumaa. Tällainen ohjelma on esimerkiksi Tuntinetti, josta saa kätevästi yrityksen kannattavuuteen liittyviä tietoja ja budjettia voi seurata jopa projektikohtaisesti.