Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

ALV-kannan muutos 1.9.2024 – Mitä yritysten ja kuluttajien tulee tietää?

Suomessa astuu voimaan uusi arvonlisäverokannan (ALV) muutos 1. syyskuuta 2024 alkaen. Tämä muutos koskettaa monia toimialoja ja vaikuttaa sekä yrityksiin että kuluttajiin. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi muutoksen keskeiset piirteet, sen taustat ja sen mahdolliset vaikutukset.

Mikä muuttuu?

1.9.2024 alkaen yleinen ALV-kanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Tämä on ensimmäinen muutos yleiseen ALV-kantaan sitten vuoden 2013, jolloin nykyinen 24 prosentin taso otettiin käyttöön.

Muutoksen taustat

Hallitus on perustellut ALV-kannan nostoa valtiontalouden vahvistamistarpeella. Noston on tarkoitus tuoda lisää verotuloja, joita käytetään muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoittamiseen sekä koulutuksen kehittämiseen. Muutoksen taustalla on myös tavoite kaventaa verokertymän ja valtion menojen välistä kuilua.

Vaikutukset yrityksille

Yrityksille ALV-kannan muutos tarkoittaa käytännön muutoksia hinnoittelussa ja laskutuksessa. Yritysten tulee päivittää hinnoittelunsa uuden ALV-kannan mukaiseksi ja varmistaa, että kaikki laskutusjärjestelmät ja kirjanpito-ohjelmistot ovat ajan tasalla.

Keskeiset asiat, jotka yritysten tulee huomioida:

  • Hinnoittelu: Kaikkien tuotteiden ja palveluiden hinnat tulee päivittää vastaamaan uutta 25,5 prosentin ALV-kantaa.
  • Laskutus: Varmista, että kaikki laskut ja kuitit heijastavat oikeaa verokantaa 1.9.2024 alkaen.
  • Kirjanpito: Päivitä kirjanpitojärjestelmät ja varmistu, että ALV-raportit ovat oikein.

Tavaran toimitushetki ratkaisee, mitä verokantaa käytetään

Tavaran myynnin arvonlisävero kohdistetaan yleensä sille verokaudelle, jonka aikana tavara on toimitettu eli luovutettu ostajan haltuun. Jos tavara luovutetaan ostajalle viimeistään 31.8.2024, sovellettava verokanta on 24 %, vaikka ostaja maksaisi tavaran myöhemmin, esimerkiksi seuraavan kuun aikana.

Verokanta määräytyy palvelun suorittamisen ajankohdan mukaan

Palvelun myynnin arvonlisävero kohdistetaan sille verokaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu. Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan verokantaa. Palvelu on suoritettu, kun se on asiakkaan käytettävissä.

Vaikutukset kuluttajille

Kuluttajille ALV-kannan nousu voi näkyä hintojen nousuna, sillä yritykset siirtävät usein verokannan nousun suoraan hintoihin. Tämä voi tarkoittaa, että päivittäistavaroiden, palveluiden ja muiden hyödykkeiden hinnat nousevat hieman.

Mitä kannattaa tehdä?

Yrityksille:

  • Olethan aloittanut muutosvalmistelut ajoissa?
  • Päivitä hinnastot ja ohjelmistot ennen syyskuuta.
  • Kommunikoi asiakkaille mahdollisista hinnanmuutoksista etukäteen.
  • Kouluta ja muistuta henkilökuntaasi muutoksista ja varmista, että kaikki ovat tietoisia uudesta ALV-kannasta.

Kuluttajille:

  • Seuraa hintoja ja budjetoi mahdollisia hintojen nousuja varten.
  • Hyödynnä mahdolliset alennukset ja tarjoukset ennen ALV-kannan nousua.

Yhteenveto

ALV-kannan muutos 1.9.2024 on merkittävä muutos, joka vaikuttaa laajasti suomalaiseen talouteen. Yritysten on varauduttava muutokseen ajoissa ja varmistettava, että kaikki hinnoittelu ja laskutus ovat ajan tasalla.

Kuluttajien on hyvä olla tietoisia muutoksesta ja seurata hintojen kehitystä.

Hallituksen tavoitteena on vahvistaa valtiontaloutta ja turvata hyvinvointipalveluiden rahoitus, mutta muutos vaatii sopeutumista kaikilta osapuolilta.